Monday, May 23, 2011

sickening

fed up dgn kehidupan yg merepek. kalau aku tahu begini nasib DEGREE nurses, aku dah stick je dgn engineering dulu.

people are so freaking narrow minded. i just dont know what's the big deal with DEGREE nurse. dah la mmg salary kalah/ sama dgn diploma grads, kerja asyik kena condemn.

bukankah memang logik, kalau baru kerja, kerja KURANG kompeten? apa, yg amek sijil, diploma semua mmg lahir2 terus terre insert NG tube terre insert CBD ke hape? i am not giving reasons, i'm just trying to justify my actions.

pastu tatau la kenapa susah gil nak terima kenyataan, skrg dah ramai degree grads, kita ni na maju ke depan bukan undur ke belakang. ko sijil ke, diploma ke, x kesah lah ada ke kitorang pandang hina korang? korang experience berpuloh2 tahun, mungkin boleh give and take, ko ajar kitorang practical, kitorang cerita psl theoretical aspect. kan win-win situation?

nak majukan nursing, nak nursing berdiri setaraf dgn profession2 lain. yeah right! prove it la! ni nak bising je condemn org sepjg masa. jomla bergerak seiringan !

pastu kejadah hape ko keluarkan product degree in nursing kalau ko xle nak hire bekerja! gov lgsg x pandang. igt belajar senang2 ke? dgn dah tua bangka baru nak grad. igt tidur golek2 dah dpt degree. camtu ke? devastated. truthfully i am. feels like 6 years of my life wasted down the drain. bila dah jadi camni, timbullah perasaan 'patutnya' yg bermacam2.

cuba sedaya upaya utk menjadi positif, tp kdg2 tersungkur juga dgn perasaan yg x reti nak bersyukur ni. tetapkanlah hatiku, moga2 terbalas segala tanda tanya dan pengorbanan yg telah dikorbankan di jalan nursing ini.. ikhlaskanlah hatiku Ya Allah.. :(

5 comments:

  1. yeah, sometimes u have to ventilate those feelings dear. And I like that last paragraph of yours... apapun go back to Allah. ni lah dunia, Allah nk bagi pahala byk atas kesbrn jadi degree nus ni =)

    ReplyDelete
  2. hang on there babe! yg dah experience 20 tahun tu, tak lama dah nk pencen.. ko bersabar sket la.. esok2 ko jadi senior, u can change the budaya plak.. chayyuk2!!!

    ReplyDelete
  3. paham sangat perasaan awak... apapun ingat yang Allah hanya akan kasi apa yang kita mampu tanggung... banyak2 doa.. insyaAllah... and banyak buat hati kering je...
    hehehe

    ReplyDelete
  4. Hai marah nampak? :p

    It comes back to ourselves. Niat, tetapkan balik.

    Ayah said; you cannot change others. It's you, that you can change.

    Let people do that to you. Don't do it to others. Then you'll find one thing valuable for a lifetime; the beauty of hikmah from Him.

    S A B A R

    It's easy for me to type in. But I know it's hard for you to do it.

    Hang in there babe, as Allah is always here for us. (:

    I hope even things aren't easy for you, His blessing and barokah will make it at ease.

    ReplyDelete

proud blogger

All Malaysian Bloggers Project

daisypath

Daisypath Anniversary tickers