Sunday, May 15, 2011

klarifikasi

assalamualaikum dan salam sejahtera.

tujuan menulis post kali ini adalah untuk elaborate status yg penuh propaganda itu. niat di hati xde lgsg nak mengutuk org buruk ke hape, x pernah fikir pon diri ini cantik, cam tong drum ada la, sbb tu la x perlu melampau2. cuma nak menegur secara terbuka.

memang zahirnya seorang wanita tu senantiasa nak kelihatan cantik. sy sendiri pon nak nampak cantik. tp mengapa perlu berlebih2an? bersederhana itukan yg terbaik. sy x maksudkan semua pmpn kena pakai kepam2 pakai kain batik keluar berjln2. tp x perlulah kot kalau nak pakai color yg boleh menaikkan nafsu syahwat lelaki, pakai gaun singkat berlegging, tu pon nasib baik kalau nak pakai legging, pakai tudung 5 6 lapis tapi still x cover gak aurat fully. sorry ye kwn2 andai ada yg terasa tp ini persepsi sy, terpulang pd diri masing2 bagaimana hendak mentafsir nya.

satu lg, sy x fhm kenapa ada org mengambil negatif bila sy ckp 'cantik' . cantik tu amat subjektif, sy hanya mengatakan 'cantik' , tp ada ke sy melabelkan cantik itu sebagai '36-25-38' , putih cerah gigi tersusun rapi berbetis bunting padi atau bagai? sy hanya mengatakan cantik, sy tidak melabelkan cantik, atau mencirikan cantik tu bagaimana ye? lagipun itu hanya lah 'status facebook' dan patah huruf yg dibenarkan hanyalah beberapa ratus patah HURUF.

bercaantik2 itu tiada masalah, memang sgt digalakkan dlm Islam, lg2 bila kecantikan itu hanya dikongsi dgn encik suami. tetapi Islam juga menekankan kesederhanaan, jadi kita sebagai manusia berakal, khalifah Allah di muka bumi ini, boleh lah fikirkan dan membedakan yg mana baik dan yg mana buruk.

cantik ke x cantik, kalau ko overdress or pakai pelek2, manusia still akan pandang pelik. dan sy percaya, walaupun model hot kate moss pon x pernah nak mengaku dia cantik. ye konfiden itu penting, tp dari segi beberapa aspek shj. jgn pula nak konfiden x kena tpt, alamatnya kena maki dgn manusia sejagat.

sekian terima kasih dan harap maaf jika post ini mengguris hati sesetengah pihak.

KURANGKAN KONTROVERSI TINGKATKAN PRESTASI!

4 comments:

  1. sgt setuju! pls buat note & post kat fb..biar ramai baca & paham..

    ReplyDelete
  2. haha.. ok la, if we silence an opinion, we may silence the truth..isn't it Ria? terpulang masing2 utk menafsir..

    ReplyDelete
  3. Hehe anas! No hard feeling ok! Kita takut org slh faham je.

    Anon: hehe terlalu cam bagus pulak kang org ckp cam bagus

    ReplyDelete

proud blogger

All Malaysian Bloggers Project

daisypath

Daisypath Anniversary tickers