Friday, January 28, 2011

hypocrisy

ok tiba2 hari ni rajin nak menaip. ayuh! hehe. nak bincangkan psl 'hypocrite'

ok what is hypocrite? based on merriam-webster,

' a person who acts in contradiction to his or her stated beliefs or feelings'

for me, i rs ada 2 type. satu yg positif, satu yg negatif.

positif:

bila kita kurang menyukai, tp tidak membenci org, tp kita tidak menunjukkan kebencian kpd org tersebut. kira hypocrite ke camtu?

adakah itu bermaksud, kalau kita x berapa dgn org tu, kita perlu menunjukkan kebencian kpd seluruh umat manusia?

bukan ke nanti akan jadi lebih keruh?

bcos for me, if ada org x suka aku, aku lg prefer dia buat biasa je, rather than tarik muka dan jeling2 depan2. chill la weh, mcm semua org suka kau? tp faham2 bahasa la if that person dont talk to you that much, or x amek tahu sgt psl ko, faham2 sendiri la then back off. get it?


if that is why you are calling me hypocrite, then i wont argue. guilty as charged. i have my own stand. and i think it's for the best. :)

negatif:

'hypocrite' is a very strong word, kdg2 bila org ckp hypocrite ni org kaitkan dgn munafiq. so choose your word wisely. :)

renung-renungkanlah, sekiranya anda jenis manusia yg sgt straight forward, dan anda menganggap bercakap secara terus terang tanpa memikirkan perasaan org lain, dgn alasan tidak menyimpan apa2 dlm hati, think again, mmg anda tidak mengumpat (la sangat, pdhl nanti brag kat org lain anda sound direct kat dia) dan bagai, tp melukakan hati dan perasaan org lain, x kira berdosa ke?

kita ni dalam komuniti yg bsr,bekerja bersama2, bukan utk jangka masa pendek je, demi memberikan perawatan yg terbaik utk semua.

solusi: learn to let go. kurang menyukai seseorang, jauhkan diri sedikit,, mungkin ambil sedikit masa utk menerima dia. jgn sampai putus kawan, tp ko mesti igt dlm otak yg ko pon entah disukai ke tidak, so jgn membenci org, let go, dia ada kekurangan dia, ko ada kekurangan ko, kalau nak perfect sepanjang masa susah la weh. LET GO.





2 comments:

  1. bila ko rajin menaip,aku rasa ianya adalah cool dan sangat bermanfaat untuk ramai orang.
    jadi rajin2kanlah menaip untuk tatapan ramai.mane tahu suatu hari nanti ko dapat tulis buku.hehehe...

    akhir kalam,'saya hipokrit,saya okay!'kah kah kah!

    ReplyDelete
  2. hehe. rajin bermusim, insyallah akan sedaya upaya tidak berasa bagus semasa menaip. lately ni byk inspirasi utk menulis, so ayuh berkongsi! ;p

    ko dah x virgin doh. hahah!

    ReplyDelete

proud blogger

All Malaysian Bloggers Project

daisypath

Daisypath Anniversary tickers