Friday, June 11, 2010

edisi kesedaran utk wanita.

skrg mmg musim mengawan kan? tiap2 weekend siapkan diri bercantik2 tp berperut kosong k! byk sgt wedding invitation!!

bila tgk org kiri kanan dah kahwin, settle down.. tipu la kan x rasa pape. just that try not to be afected sbb kan Allah dah janji, tiap org dah ada soulmate nya, just tunggu masa dan tpt dan org yg sesuai. lgpn. pls la.

kenapa aku x kahwin lg?

1. bila fikir balik. dah ready ke kau ria. perangai cam nak kena baling kat dinding. pastu when there's something bothering me mula lah. x berckp dgn org. gayalah ko hot gila everytime laki ko nak kena cope dgn perangai tu. hah tu kalau dah pregnant perangai jadi horror camne lg pulak?? T_T

2. umur baru 24 thn. relax ah. skrg tahun 2010 ye bukan 1910 dimana org berkahwin di darjah dua dan menjadi kilang penghasilan anak2. kalau anak2 menjadi manusia xpe, ni kang ada yg x rupa manusia, x ke dosa!

3. aku br grad kot?? kerja pon belum lg. walaupun aku mengidamkan utk 'elope' bersama encik suami. tp kena la ada duit. baru la best sket. nak honeymoon puas2. huhu.

4. dah byk sgt ke ko berjasa pd ibu ayah? dah TERBAYAR ke walaupun sekelumit cuma jasa ibu dan ayah? x sempat ibu ayah nak bermanja kot? ko tu x abes2 ke craving for attention?? dr kecil mak bapak dah bagi. pastu bf plak berjuta2 cam tukar baju. pastu sibuk nak kahwin. bila kalau ko nak mengsayangkan mak bapak? mmg ko sebenarnya penakut takut nak tanggung dosa sendiri. asyik nak laki lain tanggung. kalau x byk dosa xpe gak. boohoo la!

5. hah ckp kasih syg pd ibu bapa je, tu pada Yang Esa tu? dah cukup ke segala2nya? solat tiang 5 pon goyah sibuk nak kahwin. tp igtlah kwn2, kalau ye pon kt cukup 5, dah tentu ke Dia terima? kalau ko solat cam 'the flash' tu apa kejadahnya! kaki tu dah ringan2 ke ke masjid? tlg la. sedar diri sket. ko nya bacaan doa lepas solat tu kan. dah berapa tahun x berubah2? x pon ada la tambah sket2 2 3 doa baru. ada ke? bacaan ayat lazim past fatihah, takan surah an-nas dr mula2 belajar solat zmn tadika sampai skrg still sama? solat awal waktu? ke solat ikut dan? soe of them dare to say *hah tu pon nasib baik aku solat ok??* T_T

6. masak pe cite? tiap hari nak bg laki mkn muffins? beskot choc chips? vanilla flan? nasi ayam? nasi lemak? kena brush up kot semua tu sblm kawen. mana ada lelaki yg suka mkn kedai kalau nak mkn kedai baik dia tyh kawen. kawen dgn macik gerai tu lg bagus.

7. terlalu byk things i want to achieve first before settling down. which i m afraid it might be affected bila dah bersuami.

8. aku perlu mencari org yg psycho boleh tahan gak ah cam aku. huhu. solat pls cukup 5? :(
ada x org yg berkongsi idea perfect ceremony ialah dgn menggantungkan bihun n tea o di pagar2 jiran dgn tag 'selamat pengantin baru ria & **** ' ? save gila n aku tyh nak kena jalan pakai baju cantik2 n pelamin cantik2?? idaman gila kot!!!

ok entry kali ni juga actually utk nasihat2 kpd kwn2 yg still single mahupun dah nak kawen ke tunang ke risik ke papelah. kalau la berguna ilmu ini.

1.nawaitu kena betul. asal ko nak kawen? sbb 'dah tiba masanya'? hah bagus la.

korang ni suluh cermin x before kawen? dah ready ke segala2nya? ye mmg betul, kahwin ini boleh menghalalkan mende yg haram. amboi, dahtu, sbb tu je ke korang nak kawen? tuntutan2 lain? come what may? ke mcm mentaliti org kita 'ala tu nanti sama2 la kita fikirkan' dah terantuk baru nak terngadah. kang ternganga lah kau jawabnya!

2. selagi belum official, boleh x tyh nak berbunyi confident sgt? alangkan org kahwin pon boleh bercerai, jgn la setakat bf dah hebah satu dunia. tlg la usia anda dah berapa? matang sket. semua org dah ada pasangan/ preference masing2 so tayah la nak wat ayat2 yg memualkan dan berpanggilan manja di khalayak ramai. eyew gila ohkay. bkn dengki geli. serious!

3. oh ko jgn igt kwn2 ko kahwin so ko pon nak kahwin je jgk. igt cam main pondok2 ke? pastu dah kawen jgnla nak berlagak bagus or ko expect dia time jd bf, dgn dia time dah jadi laki ko sama je! mmg silap bsr la kan. ko tu pon. belajar la mengalah2 sket. ko dah jadi bini, walaupun camne ko hot dan menjadi rebutan semalaya pon, tp ko dah jadi bini dia, ko tetap dah bwh dia.

'jika manusia boleh menyembah sesama manusia, sudah tentu akan Ku perintahkan seorang isteri sujud ke arah suaminya' (quotation dr mana x igt dah tp berbunyi2 sebeginilah)

4. hah ko jgn igt, laki ko cool, mak bapak dia pon cool, macik pacik dia cool, adik beradik dia cool. ko jgn tiba2 nak nyemak msk campur urusan keluarga laki kau. walaupun if dia tanya opinion, pls menjadi sgt neutral. jgn nak berbaur tunjuk hebat lagi2 dgn memberi cth keluarga anda tu umpama 'pic perfect' . pergh meluat dan berbulu laki anda.

5. hah paling penting!!! kalaupon ko x reti msk, tp pls jgn sampai x masuk dapur. skrg mmg x pelik if pmpn x pandai msk, tp jgn MALAS! ko pergi la kemas dapur n tlg bsh pnggan ke hape. jgn nak jadi raja midas, jgn nak pura2 jaga dodoi anak sbb tu ko xle nak tlg kemas. ah aku benci gl type pmpn camni.

6. jgn igt ko kawen dgn laki ko je k. ko kawen jgk dgn adik beradik laki ko yg akan membuat muka kalau ko x tlg mereka wat kerja rumah, ko kawen jgk dgn mak dia yg selalu kena msk sorang2 kat dapur tu, ko akan kawen jgk dgn whole family. so sila behave, jg air muka laki ko. walaupun ko sgt up dan bergaji berpuluh2 ribu, tp ko still bwh kaki laki kau. bkn setakat perlu menjadi isteri yg baik, malahan kakak/adik ipar, anak menantu yg baik juga ye. igt tu. jgn beri peluang kaum kerabat suami anda mengata anda.

7. pastu. sila bear in mind. ko bkn setakat nak jadi isteri je pastu tamat cerita. nanti ko akan beranak pinak kot. sila prepare. mulut jaga aurat jaga. tlg lah lahirkan anak2 berkualiti! jgn asyik aim kuantiti je! pastu hasil hampeh. mati merempit tgh jln je wat penat beranak je kot! tlggg la malaysia sgtla kekurangan org yg berIQ tinggi, org yg berguna.

shiesh people, penting ok melahirkan generasi yg berguna!

ishk byk lg actually nak bebel, tp cukup la hingga sini saja. fikirkan baik2. ko dah mampu ke nak pgg tggg jwb bsr camtu. bukan setakat rasa umur dah meningkat dah nak kahwen. aduhai la umat Muhammad! jgn memalukan kami pls?

harap maaf bg yg terasa, mungkin dgn cara ini shj yg dpt menyedarkan saudara dan saudari. nantikan edisi kesedaran utk jejaka pula!

wassalam.


6 comments:

  1. aku br nak tanye ini entry emosi ke?
    tup2 btol la bawah label emosi.
    amboih btol2 emosi ayat ko ek ria.
    pedasssss abis~

    ReplyDelete
  2. muahahahahahh! ni yg aku terase cm nk gelek shakira waka waka nih!

    ReplyDelete
  3. oh i looooiiiikkkkeeeee!!!!!

    ReplyDelete
  4. ria i'm scared!!! ko jahat! why? why now?

    ReplyDelete

proud blogger

All Malaysian Bloggers Project

daisypath

Daisypath Anniversary tickers