Monday, March 15, 2010

6 wasiat sebelum mati


ah rasa dah lama melagho n x memberi input yg berguna pon utk semua. so sini nak share sedikit ilmu utk di jadikan renungan bersama. (courtesy k najwa)

Ibrahim bin Adham terkenal sebagai seorang yang zahid. Kata-katanya penuh dengan hikmah dan selalu dijadikan pedoman orang-orang yang mendekatkan diri kepada Allah. Pernah suatu ketika seorang muslim datang kepadanya meminta kepada beliau, “Wahai Ibrahim, berilah kami wasiat agar seluruh kehidupan kami bermanfaat !”. Maka Ibrahim Al Adham menjawab :


1. Jika engkau melihat orang-orang sibuk dengan dunia, maka sibukkanlah dirimu dengan akhirat.


2. Jika engkau melihat orang-orang sibuk dengan memperindah penampilan fizikal maka sibukkanlah dirimu dengan memperindah dan mempercantikkan batinmu.


3. Jika engkau melihat orang-orang sibuk mengurus perkebunan maka sibukkanlah dirimu dengan memakmurkan kuburan.


4. Jika engkau melihat orang-orang sibuk mengabdikan diri kepada sesama manusia, maka sibukkanlah dirimu dengan mengabdikan diri kepada Rabbul Alamin.


5. Jika engkau melihat orang-orang sibuk mengatakan aib orang lain, maka sibukkanlah dirimu dengan keburukan dirimu sendiri.


6. Jadikanlah kehidupan di dunia ini sebagai taman pertanian yang akan menghantarkan engkau ke pohon raya di akhirat kelak.


sumber: www.ukhwah.com

No comments:

Post a Comment

proud blogger

All Malaysian Bloggers Project

daisypath

Daisypath Anniversary tickers